Misschien wel de beste sollicitatietip ter wereld

Door: Wim van den Nobelen 18-4-2018

Categorieën
:
Algemeen,

 

Vrijwel iedereen die ooit gesolliciteerd heeft of iets met solliciteren te maken heeft, weet het: het functieprofiel klopt niet. De algemeenheden, of beter gezegd, clichés, vliegen je om de oren bij het lezen van een functieprofiel. Geen wonder dat sollicitanten massaal hun cv aanpassen aan de functie waarop ze solliciteren. Maar is dat nu de manier?

Dat functieprofielen niet kloppen weten we al langer dan vandaag. Natuurlijk ook niet zo gek als een profiel wordt opgesteld door mensen die inhoudelijk niet genoeg van de functie afweten. De persoon van wie je het verwacht, de manager onder wie de functie valt, schrijft het profiel meestal niet zelf. Deze laat het schrijfwerk meestal over aan HR of recruitment. Hooguit wordt er een kwartier gereserveerd om wat uitleg te geven. Het functieprofiel wordt vervolgens opgemaakt door het te vergelijken met het vorige profiel, te benchmarken of een gerenommeerd bureau in te schakelen, wat in de praktijk dan weer neerkomt op een eenmalige actie die een handboek vol profielen oplevert, waaruit men nieuwe profielen samenstelt. Het betere betere knip-en-plakprofiel.

Het is dan ook niet vreemd dat er veel algemeenheden in functieprofielen vermeld staan. Beter gezegd, clichés. Je kunt goed in een team werken, maar bent ook zelfstandig. Je hebt geen 9-5 mentaliteit. Je bent analytisch sterk, communicatief goed, kunt omgaan met IT, bent flexibel et cetera. Geen wonder dat sollicitanten hier massaal hun cv op aanpassen. Het lijkt me onlogisch dat deze functieprofielen ontstaan zijn uit alle clichés die je cv’s vindt. Geen ‘kip of het ei’ verhaal hier!

Maar als sollicitant wil je weten waar je op solliciteert, toch? Als het functieprofiel niet klopt, hoe kom je dan aan de juiste informatie? Bellen met de recruiter? Goed plan, maar die heeft -1- weinig tijd en ontvangt liever eerst een cv waarna men zelf terugbelt. ‘Don’t call us we call you’, je kent het wel. En -2-, deze heeft helaas in heel veel gevallen niet de juiste kennis en informatie. Hetzelfde geldt voor HR en ander indirect betrokkenen. De hiringmanager bellen dan? Beter plan, maar als de naam van de recruiter als contactpersoon bij de vacature vermeld staat is het maar de vraag of jouw telefoontje gewaardeerd wordt.

Er is in de meeste gevallen een persoon die nooit gebeld wordt en jou juist alle informatie kan geven. Wie dat is? Er zijn 2 redenen waarom er een vacature is: er is een nieuwe positie onstaan óf er gaat iemand weg. Als er iemand is die je alles kan vertellen over de functie is het deze persoon die de organisatie verlaat. Waarom wordt deze persoon niet gebeld? Zelfs als deze vrouw/man met de grootst mogelijke ruzie weg gaat beseft deze wel dat hij/zij vervangen gaat worden. Waarom zou deze persoon jou dan niet helpen door informatie te geven? De keuze is aan jou wat je doet met de info. Deze is wel uit eerste hand, dus betrouwbaar, misschien gekleurd, maar betere info ga je niet snel krijgen.

Succes met solliciteren!

Meer weten over onze dienstverlening? Lees meer
Naar onze vacatures? Bekijk ze hier

Mijn naam is Wim van den Nobelen, in 2003 ben ik Strictly People begonnen. Tegenwoordig ben ik actief als Recruiter binnen de finance & salarisadministratie. Hiernaast schrijf graag blogs (zie bijvoorbeeld onze platforms RZNM.nl en Sollicitatiebuddys.nl) en geef ik met veel plezier trainingen met betrekking tot recruitment.
Uit het werken met mensen haal ik enorm veel geluk en voldoening en dit stelt mij in staat om anderen in hun kracht neer te zetten.

Reacties

Door: Hans van Gerven 18-4-2018 17:07
Onderwerp:
Beste Wim, Op zich ben ik het eens met je stelling over het bellen van degene die het bedrijf verlaat, zoals jullie die recent in Rotterdam ook al noemde in de presentatie. Die persoon kan meer informatie verschaffen over de functie en in hoeverre de omschrijving hiervan al dan niet met een korrel/schep zout genomen dient te worden. Ook ben ik het met je eens dat de opstellers van het gewenste profiel doorgaans meedoen aan het NK open deuren intrappen en onvoldoende inhoudelijk inzicht hebben. Logisch, HR is een ander vak dan, in mijn geval, financial. Mijn probleem blijft wel dat juist deze HR medewerkers of recruiters de eerste beoordelaars zijn van de cv en mijn achtergrond niet inhoudelijk kunnen beoordelen. Concreet in mijn geval worden werkzaamheden waar ik zeer ruime ervaring in heb en ik met mijn HBO opleiding 38 jaar met succes heb ingevuld meestal gekoppeld aan een opleidingseis van WO. Geen WO? Gegroet mijnheer wij hebben kandidaten die beter aansluiten enz.. Mijn conclusie is dat ik het inzicht in de functie inderdaad kan vergroten door contact te zoeken met de afzwaaiende werknemer maar dat mijn probleem blijft bestaan: hoe kom ik voorbij iemand die mij niet kan beoordelen? Met vriendelijke groet, Hans van Gerven