Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Door: Wim van den Nobelen 29-1-2019

Categorieën
:
Solliciteren is een baan,

blog_image:article_strict_15487563535c50258138e95.png:end_blog_imageMet passen en meten wordt de meeste tijd versleten. Deze wijze levensles staat in mijn geheugen gegrift. Mijn vader heeft die in mijn jeugd ontelbaar vaak herhaald. Helaas was de boodschap aan dovemansoren gericht, niet alleen omdat ik niet erg handig ben (juist dan zou dit gezegde toegepast moeten worden, kun je zeggen), maar meer nog omdat knutselen en doe-het-zelven gewoon niet mijn ding is. Ik houd de status van onhandig graag in stand zodat ik niet vaak word uitgenodigd bij verhuizingen en verbouwingen. Ik schrijf liever een blog.De wijsheid heb ik echter later in mijn carrière op een iets andere manier ter harte genomen. Namelijk dat een goede voorbereiding de kans op succes serieus vergroot. Als recruiter bij Strictly People heb ik natuurlijk een groot belang bij kandidaten die goed voorbereid op gesprek gaan. Dat doe ik niet alleen door zoveel mogelijk informatie aan te dragen over de functie, de reden van de vacature, de samenstelling van de afdeling, het management en het toekomstperspectief. Ook bel ik de kandidaat de dag voor het gesprek op om nog enkele laatste zaken door te nemen.

Dat kunnen dan hele basale zaken zijn, als: zorg dat je op tijd bent. Dat betekent; niet te laat maar ook niet te vroeg. Wat trek je aan? En misschien wel de allerbelangrijkste: zorg dat al jouw vragen beantwoord worden. Zijn alle vragen die jij vooraf had voldoende beantwoord, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen of je verder wil, ja of nee? De ervaring leert dat als jij dat kunt, het een goed gesprek is geweest.

Nu wil ik graag een checklist maken die sollicitanten kunnen doornemen ter voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Mijn vraag is: wat zijn jouw jouw ervaringen of tips die jij graag met andere sollicitanten wilt delen? Dat kan in de comments hieronder, maar dat mag ook naar wim@strictlypeople.nl (gebruik als onderwerp ‘voorbereidingstips’). Een WhatsApp berichtje kan ook, naar 0650602624. Dank voor het meedenken en delen. Zodra de checklist af is zal ik deze natuurlijk delen.

Ik schreef eerder een blog over de top 10 meest bizarre ervaringen met recruiters. Lees de blog hier.
Of bekijk onze vacatures:
Vacatures Finance
Vacatures Salarisadministratie
Vacatures Interim
 

Mijn naam is Wim van den Nobelen, in 2003 ben ik Strictly People begonnen. Tegenwoordig ben ik actief als Recruiter binnen Finance en Salarisadministratie. Hiernaast schrijf ik graag blogs en geef ik met veel plezier trainingen met betrekking tot recruitment. Uit het werken met mensen haal ik enorm veel geluk en voldoening.