Hoe je je netwerk kunt gebruiken bij de zoektocht naar een baan

Door: Strictly People 16-9-2020

Categorieën
:
Algemeen,

‘Het eigen netwerk’ staat al jarenlang bovenaan lijstjes die gepubliceerd worden over de manier waarop werknemers een nieuwe baan vinden. Netwerken blijkt dus essentieel in je zoektocht naar een nieuwe baan. Dat betekent overigens niet dat je elke netwerkborrel in je omgeving af moet struinen om daar geforceerd gesprekken aan te gaan met onbekenden. Maak bij het zoeken van een baan vooral gebruik van je huidige netwerk. Het netwerk dat je tegenkomt op social media, op verjaardagen en via je huidige baan.

Ontmoetingen

Ook de mensen die je maar zelden tegenkomt kunnen namelijk van waarde zijn in je zoektocht naar een baan. Sterker nog: uit een onderzoek van de Amerikaanse socioloog Mark Granovetter blijkt dat meer dan de helft van de mensen die een nieuwe baan vond via een persoon uit hun netwerk, deze persoon maar zo nu en dan ontmoette.

Optimaal je netwerk benutten

Maar hoe gebruik je dat eigen netwerk nu optimaal? Jouw zoektocht naar een nieuwe baan vraagt om het leggen van contact en het onderhouden daarvan. Bekijk je netwerk eens goed. Scroll eens door je telefoonnummers en bekijk je LinkedIn connecties. Wie uit jouw netwerk heeft een rol als Recruiter, HR medewerker of afdelingsmanager? Wees niet bang om deze personen eens te vragen of zij een mogelijkheid voor je weten of hun ogen voor je open willen houden. Gebruik je hiervoor een netwerk als LinkedIn, dan blijf je in de professionele sfeer en zal geen Recruiter opkijken van de vraag die je stelt. Door daarnaast op LinkedIn te connecten met professionals die zich bezighouden met het verbinden van vacatures en kandidaten vergroot je je kansen op het vinden van een baan aanzienlijk. Veel Recruiters gebruiken bijvoorbeeld allereerst het eigen netwerk om een geschikte kandidaat te vinden.

Reminders aanmaken

Vergeet vooral niet om na een aantal weken nog eens een contact op te nemen met deze personen door bijvoorbeeld reminders in je agenda te zetten. Een goed voorbeeld daarvan is een werkzoekende die mij enige tijd geleden aansprak over zijn zoektocht naar een baan. Met Pasen ontving ik opnieuw een bericht van hem om mij fijne dagen te wensen en om mij te herinneren aan de baan die hij zoekt. Een vraag die ik, als Contentspecialist Arbeidsmarktcommunicatie niet vaak krijg, maar mij er wel weer even aan herinnerde om op mogelijkheden voor deze persoon te letten.

Je overige netwerk aanspreken

Onderschat daarom ook het belang van je overige netwerk niet. Juist door zoveel mogelijk mensen te betrekken bij je zoektocht, of deze nu actief zijn in jouw vakgebied of niet, is je slagingskans op een nieuwe baan groter. Vertel aan de mensen die je op een verjaardag spreekt dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Laat relaties die je via het werk kent weten dat je openstaat voor een nieuwe stap. Grote kans dat één van deze mensen iemand kent die jou verder kan helpen in je carrière. Tijdens mijn eigen zoektocht naar een baan, een aantal jaar terug, waren er regelmatig vrienden van vrienden die mij aan mooie vacatures en de juiste contacten konden helpen.

Contact leggen met je netwerk

Bij het contact dat je legt met al deze mensen uit je netwerk is het overigens essentieel dat je precies kunt aangeven wat je zoekt. Dat maakt het voor jouw netwerk makkelijker om mee te denken en om bij het zien van een vacature aan jou herinnerd te worden. Wees dus concreet, zodat jouw contacten met interessante en relevante tips kunnen komen.

Op zoek naar een functie binnen de salarisadministratie? Volg Strictly People en onze recruiters Amriesh en Wim dan op LinkedIn! Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste vacatures. Of bekijk onze huidige salarisadministratie vacatures!