Waarom ook sollicitant nummer 2 de kans moet krijgen om te winnen

Door: Wim van den Nobelen 8-2-2018

Categorieën
:
Algemeen,



Solliciteren is geen wedstrijd. Daar is iedereen het mee eens. Tot het moment dat je sollicitant wordt of er een beslissing genomen moet worden.

Eenmaal in het proces wil vrijwel elke sollicitant de strijd winnen en de baan aangeboden krijgen. Soms liggen kandidaten niet ver uit elkaar, of is het moeilijk om een keuze te maken. Men gaat wikken en wegen en kiest daarmee de uiteindelijke ‘winnaar’. Een situatie die jammer is voor zowel het bedrijf als voor de nummer 2. Deze nummer 2 krijgt vrijwel nooit de baan wanneer de ‘winnaar’ weigert. Er zijn nu eenmaal geen tweede plaatsen in een recruitmentproces.

De uitgesproken voorkeur voor de ene kandidaat lijkt in veel gevallen in te houden dat deze goede tweede ineens ongeschikt wordt bevonden. Niet eens minder goed, maar ongeschikt. Gevolg? Het proces wordt opnieuw opgestart.

Op zich kan dit verstandig zijn. Door de afwijzing van de nummer 1, komt men wel eens tot vernieuwende inzichten. Er wordt wat geschoven met taken, een andere collega krijgt meer verantwoordelijkheden of de meest pijnlijke; de vertrokken medewerker wordt nauwelijks gemist. In het laatste geval is er sprake van een mooie kostenbesparing, maar de praktijk laat zien dat er meestal sprake is van extra kosten, omdat het recruitmentproces opnieuw wordt opgestart.

Wat kan de Recruiter doen om te voorkomen dat een nummer 2 afgeserveerd wordt? Voordat men besluit wie nummer 1 en 2 is, kun je de vraag stellen: zijn beide kandidaten goed (genoeg)? Als het antwoord positief is, kun je beide kandidaten een concept voorstel aanbieden.
Geef duidelijk aan dat als ze beide kandidaten ja zeggen tegen dit voorstel, de beslisser uiteindelijk de knoop doorhakt. Mocht er één afhaken is de situatie opgelost, mochten beide niet akkoord gaan begin je echt opnieuw en heb je serieuze materie om over na te denken.
Belangrijk: zorg ervoor dat kandidaten tijdig in het proces weten hoe je te werk gaat. Niets zo vervelend als tijdens het spel de regels aangepast te zien worden.

Door beide een voorstel te doen, zal geen van beide kandidaten zich een nummer 2 voelen als de ander afhaakt. Beide weten waar ze aan toe zijn. Alleen moeten beide kandidaten een stap langer wachten totdat ze weten of het goud is of zilver. Verliezen is nooit leuk, dat weet ieder mens. En Recruiters? Dat zijn net mensen.

Note I: Na het publiceren van deze blog heb ik een reactie gekregen van een HR Manager. Deze twijfelde of het juridisch toegestaan is. Dit heb ik nader onderzocht en kwam uiteindelijk bij Van Gelderen advocaten terecht waar ik Vincent Liemberg gesproken heb. Er zijn regels aangaande het doen van een aanbieding en het accepteren hiervan. Op hun site is hier meer informatie over te vinden.

Note II: Ik ben erg benieuwd wat Recruiters en HR mensen vinden van het idee. Dank voor jullie reactie.


> Naar onze vacatures
> Meer weten over onze dienstverlening? Lees meer



Mijn naam is Wim van den Nobelen, in 2003 ben ik Strictly People begonnen. Tegenwoordig ben ik actief als Recruiter binnen de finance & salarisadministratie. Hiernaast schrijf graag blogs (zie bijvoorbeeld onze platforms RZNM.nl en Sollicitatiebuddys.nl) en geef ik met veel plezier trainingen met betrekking tot recruitment.
Uit het werken met mensen haal ik enorm veel geluk en voldoening en dit stelt mij in staat om anderen in hun kracht neer te zetten.