Voorkom je mismatches met een drempel in je vacature?

Door: Jos Roest 8-10-2019

Categorieën
:
Algemeen,

Mij valt op dat in veel vacatureteksten naast harde criteria ook teksten staan als “het werkt in je voordeel”, “het is een pluspunt als ...” of “zeker reageren als ...”. Het idee hierachter is dat wanneer je voldoet aan die criteria, je zeker gaat solliciteren en de mismatchen uitgesloten worden door de extra drempel. Maar werkt dit wel?

Als je aan een recruiter vraagt wat hij doet is de kans groot dat je een antwoord krijgt als: “het maken van de ideale match tussen kandidaat en opdrachtgever”. Recruitment is dan een selectieproces waarbij je uit alle mogelijk geschikte kandidaten uiteindelijk de beste kandidaat bij een opdrachtgever neerlegt. Om dit voor elkaar te krijgen moeten de best aansluitende kandidaten wel reageren op een vacature. Dit zorgt voor een moeilijke afweging van wat je wel en niet in een vacaturetekst zet. Aan de ene kant wil je niet dat iedere mismatch reageert, maar aan de andere kant wil je ook de eisen niet te zwaar aanzetten, waardoor mogelijk geschikte kandidaten niet reageren. Maar hoe komt dit over op de lezer?

Stel: je zit op een datingsite en je leest: “Ik zoek een meisje (hard criterium), lief en met gevoel voor humor. Heb je blond haar, dan werkt dat in je voordeel. Het is een pluspunt als je wo geschoold bent en reageer zeker als je blauwe ogen hebt.” Dan vraag ik me af of er meisjes reageren met bruin haar, bruine ogen en een hbo opleiding. Deze kunnen óók heel lief en humoristisch zijn. Wel is de kans erg groot dat er alsnog reacties binnen komen die helemaal niet aansluiten op de criteria, bijvoorbeeld mijn collega, Maurits, die reageert met: “Ik ben misschien geen meisje, maar ik heb wel blond haar en blauwe ogen.”

Wanneer je duidelijk bent in wat je vraagt en aanbiedt, zonder poespas, is dat een heldere selectie voor mogelijk reagerende kandidaten. De drempel voor sollicitanten verdwijnt, omdat onduidelijkheid over criteria weggenomen is in de vacaturetekst. Daarnaast verwacht ik dat het voor niet-passende kandidaten ook duidelijker is dat er geen reden is om te solliciteren. Ik herinner mij een contactadvertentie uit de Volkskrant van 20 jaar geleden: “Boer met boerderij zoekt boerin met tractor”. Natuurlijk kun je je afvragen of de boer wel een boerin zoekt of eigenlijk gewoon behoefte heeft aan een tractor. Maar het is wel duidelijk dat je zonder tractor niet aan hoeft te komen bij deze boer. Nu is het alleen te hopen dat Maurits geen tractor heeft.

Benieuwd naar wat wij doen? Lees meer over onze dienstverlening

Of bekijk onze vacatures:
Vacatures Finance
Vacatures Salarisadministratie
Vacatures Interim