Zijn Recruiters betrouwbaar?

Door: Jos Roest 24-1-2018

Categorieën
:
Algemeen,


blog_image:article_strict_15167948205a6873c49f26e.jpg:end_blog_image
Slechte ervaringen met Recruiters en recruitmentbureaus; we kennen ze allemaal. Uit eigen ervaring, of we hebben er een ander over horen vertellen. Ongevraagd gestoord worden op het werk, een cv dat zomaar bij opdrachtgevers wordt neergelegd zonder dat je daar vanaf weet, terugkoppelingen die uitblijven na een sollicitatie, en ga zo maar door. Er zijn redenen genoeg om de betrouwbaarheid van Recruiters in twijfel te trekken.

Ik vergelijk Recruiters graag met autoverkopers. Wanneer je een auto gaat kopen krijg je een bakje koffie, wordt er heel veel gepraat (vooral eenrichtingsverkeer met slechte grappen of complimenten) en vaak verlaat je de tent met een onbehaaglijk gevoel, een auto die niet aan je wensen voldoet of een accessoire dat je niet nodig hebt. Maar ja, zo zijn autoverkopers toch? Niet allemaal, gelukkig. Mijn vriendin koopt haar auto nog steeds bij dezelfde verkoper als waar ze haar eerste kocht. Zij was toen goed ingelicht, werd goed geholpen en ging met een goed gevoel en een Ford K naar huis.

Wanneer is een Recruiter betrouwbaar?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je eerst kijken naar de baan van Recruiter. Een Recruiter wil geld verdienen en dat doet hij door een werkgever en een mogelijke werknemer aan elkaar te koppelen. De Recruiter werkt vaak óf vanuit een kandidaat óf vanuit een opdrachtgever met een openstaande vacature. Wanneer hij werkt vanuit een kandidaat zoekt hij naar mogelijke werkgevers voor deze persoon. Dat kan er netjes aan toe gaan, wanneer de Recruiter jou op de hoogte houdt en om toestemming vraagt om je cv te delen met opdrachtgevers.
Maar het kan er ook ‘quick and dirty’ aan toe gaan. Zo zijn er Recruiters die het cv van een kandidaat in één keer met 40 mogelijke opdrachtgevers delen. Deze Recruiter wil, net als sommige autohandelaren, scoren en het liefst zo snel en vaak mogelijk. Wanneer hij vanuit de vacature handelt geldt hetzelfde principe. Hij hoeft maar één persoon te vinden die wordt aangenomen en alle andere kandidaten kosten alleen maar tijd. Tenminste, zo denken een aantal Recruiters erover.

Wat maakt een goede Recruiter?
Een goede Recruiter heeft als uitgangspunt dat zowel de opdrachtgever als de kandidaat een mens is. Zweverig? Eigenlijk niet. Je kunt het ook zien als langere termijn denken. Wanneer een Recruiter de tijd neemt voor de opdrachtgever en de kandidaat weet hij wat de zorgen en wensen van beide partijen zijn. Sluiten (toekomstige) wensen van de kandidaat aan bij wat de opdrachtgever te bieden heeft? En andersom.
Als de Recruiter dit goed aanpakt heeft hij een tevreden opdrachtgever en een blije kandidaat. Ook wanneer er geen match ontstaat. Door zorgvuldig te handelen behoudt de Recruiter de huidige opdrachtgever als toekomstige opdrachtgever en misschien zelfs ook wel als kandidaat. Dat geldt ook voor de kandidaat: door zuinig te zijn op je kandidaat behoud je deze voor toekomstige opdrachten, of heb je zelfs de kans er de opdrachtgever ‘van morgen’ aan over te houden.


> Naar onze vacatures
> Meer weten over onze dienstverlening? Lees meer


Mijn naam is Jos Roest, voorheen heb ik voornamelijk gewerkt als Recruiter voor bancaire functies. In 2014 heb ik de overstap gemaakt van recruitment naar sourcing. Dit doe ik nu sinds 2016 met veel plezier bij Strictly People.